De ethiek van het niet opdringerig zijn…

Op Facebook las ik bij Miroslav Volf het volgende:

“The bonds of affection in friendship will shape one’s way of witnessing—make it respectful, considerate, and loving. The value of the friendship militates against any sort of witnessing that will be deeply disrespectful and harmful of the other. We would suggest that Christians ought to take how they would witness to a friend to be paradigmatic of how they should witness in general” (Ryan and I in a text on interfaith friendship)

Wat Volf hier zegt komt overeen met wat ik met “zwak geloven” wil zeggen. Een relationele ethiek geeft een richtlijn voor hoe we ons dienen te gedragen ten opzichte van elkaar. In vriendschap vraagt dit dus het achterwege laten van elke vorm van overtuigen die respectloos is en pijn doet.

Dit lijkt me geen maniertje, want ethiek grijpt in op het niveau van je houding en van het denken. Hoe denk je over de ander en wat is je houding? De postmoderne gevoeligheid mijdt elke vorm van geweldadigheid. Alles wat we elkaar willen opdringen is daarbij geweldadig. Een stap verder lijkt me dat we ons niet alleen “inhouden”, maar dat we vanuit onze relationele ethiek ook onze naaste helpen om zelfstandig keuzes te maken. Zelfs als dit ingaat tegen onze overtuiging.

Dit is breed toepasbaar en het behelst niet alleen geloofsovertuigingen. Ook voor adviseurs of hulpverleners lijkt mij deze ethiek van waarde. Het is een handreiking voor een respectvolle omgangsvorm die voor iedereen haalbaar lijkt. Bij elkaar aansluiten en elkaar uitdagen en confronteren vanuit de motivatie om anderen van dienst te zijn. De ander blijft de baas over zijn eigen proces.

Een mooi voorbeeld zag ik in de BBC-docu The Monastry. Met veel respect gaan de monniken in gesprek met hun gasten waarbij de aansluiting zoeken bij hun eigen zoektocht. Hierbij gaan ze niet de confrontatie uit de weg, maar ze confronteren hun gasten op een manier waarbij ze altijd de anderen aanmoedigen om kennis te nemen van en zelf hun keuzes te maken.

Hier de laatste aflevering van The Monastry. Een serie die mij diepgaand heeft geïnspireerd. De eerdere afleveringen zijn ook via YouTube te volgen.

Advertisements

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s